De jeugdperiode (12-20 jaar)

In de puberteit tot aan je volwassenheid ben je veel met jezelf bezig. Je ontdekt wie je bent. Je krijgt hechte vriendschappen en de invloed van je vriendenkring wordt misschien zelfs groter dan die van je ouders.
Doordat je op deze leeftijd graag nieuwe dingen wilt uitproberen en onafhankelijker wilt worden, loop je nogal eens tegen de grenzen op die ouders je stellen.
Zo is je geleerd tweemaal per dag je tanden te poetsen. Nu voel je misschien een ‘natuurlijke drang’ om hier tegenin te gaan, terwijl juist in deze periode je persoonlijke verzorging meer dan nodig en belangrijk voor je is. Het draagt bij aan een positief zelfbeeld en het beïnvloedt je gedrag. Je zit lekker in je vel, je bent vrolijk, opgewekt en aardig. Je voelt je goed, andere mensen zien dat en waarderen dat.
Bij persoonlijke verzorging hoort ook een goede mondverzorging. Je gebit moet je hele leven nog mee! Goed poetsen vermindert het risico op gaatjes. Helaas vormen bepaalde voedingsmiddelen en gewoonten, juist aantrekkelijk in deze periode, een aanslag op je gebit.

Poetsen

Om je gebit schoon te houden raden wij je aan om dagelijks 2 keer te poetsen, 2 minuten lang met een fluoridetandpasta: na het ontbijt en voor het slapen gaan. De beloning is een frisse adem en een blijvend mooi, wit gebit.

Voeding en drank

Veel voeding bevat zoetigheid, dat in zuur wordt omgezet door bacteriën. Zuur en van nature zure voedingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor het glazuur, de beschermende laag op je tanden en kiezen. Hoe vaker je per dag iets zuurs of zoets eet, hoe minder het speeksel de kans krijgt om het zuur te neutraliseren en he  t gebit te beschermen. Daarom is het beter dat je niet meer dan zeven keer per dag iets eet en drinkt. Vooral frisdranken, ook de light varianten zoals cola of energydrank, kunnen tanderosie veroorzaken. Melk en water zorgen voor de bescherming van het glazuur.

Controle en advies

Het is belangrijk om halfjaarlijks je gebit te laten controleren op tandsteen en gaatjes. Hiervoor kun je zowel naar de mondhygiënist als naar de tandarts. Zij geven je tips over hoe effectief te poetsen en extra weetjes over voeding in relatie tot de mondgezondheid. Je kunt een mondbeschermer laten maken om ernstig tandletsel bij contactsporten, zoals hockey en vechtsporten te voorkomen en te beperken.

Beugel

Het kan zijn dat de stand van je tanden en kiezen niet goed staan, uitend in je profiel (je gezicht van opzij) en in de stand van je onder- en bovenkaak. Misschien draag je daarom een beugel. Het is belangrijk dat je daar het nut van inziet, want zo’n behandeling duurt vaak 2 tot 3 jaar. Een goede mondhygiëne is tijdens het dragen van een beugel belangrijk. De verzorging vraagt een bepaalde handigheid. De mondhygiënist begeleidt je hierin en geeft handige tips.

Mondpiercings

Piercings in de tong, lippen, of wangen zijn een erg populaire manier van zelfexpressie. Omdat mondpiercing ook schadelijke effecten kunnen hebben, is het van groot belang dat de juiste afweging wordt gemaakt bij de keuze van het materiaal, de plaats in de mond, de kwaliteit van het aanbrengen en het onderhoud van de mondpiercing.

Mondhygiënistenpraktijk Elst geeft aanvullend preventief advies en behandelingen afgestemd op de individu. Het team van de Mondhygiënistenpraktijk Elst zet zich in voor leven lang een gezond gebit. De gedragsverandering die ervoor zorgt dat je in deze jeugdperiode een gezond gebit bereikt, betekent ook meer kans op een gezond gebit in de volwassenheid.