Jong volwassenen (20-40 jaar)

Is jouw leeftijd tussen de twintig en veertig jaar, dan behoor je tot de groep jong volwassenen. In deze fase van je leven maak je grote veranderingen mee. Zo kan het zijn dat je nog vol van je studentenleven aan het genieten bent en een gezellig, druk, maar ook een hectisch leven leidt. Of misschien heb je je studie al afgerond en ben je toe aan een volgende stap in je leven op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Die uitdaging kan zijn het vinden van werk. Of misschien maak je al carrière en wil je meer: leuker werk, meer verantwoordelijkheid, meer uitdaging, een hoger salaris, meer status, leidinggeven, jezelf ontwikkelen. Je kent je sterke punten, weet wat je wilt en je gaat ervoor. Intussen ontmoet je je partner, wil je gaan samenwonen of heb je trouwplannen.

Kortom: was je tijdens je studietijd nog bezig met het vergaren van allerlei kennis over de wereld, nu voel je de drang deze kennis toe te passen in je werk, in je sociale leven, in je manier van denken, doen en voelen. Je hebt bepaalde voorstellingen ontwikkeld van je doelen en verlangens en probeert ze te verwezenlijken.

Zwangerschap

Een andere belangrijke stap in je leven is de verantwoordelijkheid, die het mogelijke ouderschap met zich meebrengt. Leren zorgen voor baby’s en jonge kinderen is een enorme taak die tijd, aandacht en geduld vergt.

Bij zwangere vrouwen kan vanaf de 2e maand zwangerschapsgingivitis optreden. Zwangerschapsgingivitis is een ander woord voor ontstoken tandvlees als gevolg van de zwangerschap. Als vrouw in verwachting loop je meer kans op deze ontstekingen, doordat de hormoonspiegel stijgt. Dit zorgt voor rood en gezwollen tandvlees en bloedingen tijdens het poetsen. Tandplak is de oorzaak van deze problemen. Door de zwangerschapshormonen reageert je lichaam hier overgevoelig op en kan je sneller last krijgen van ontstekingen.

De meeste ouders combineren een gezin met werk buitenshuis. Dat kan best pittig zijn. Aan de ene kant wil je goed voor je kinderen zorgen, aan de andere kant wil je op je werk ook presteren.

Roken

Als jong volwassenen word je zo geconfronteerd met verschillende stressfactoren op het gebied van werk, relatie en misschien wel ouderschap.

Samen met het onregelmatige leven bv uitend in roken en bepaalde eetgewoonten kan stress en drukte mondproblemen veroorzaken, waar je misschien voorheen niet eerder mee te maken hebt gehad.

Bloedend tandvlees

Heb je last van:

  • bloedend tandvlees
  • terugtrekkend tandvlees
  • meer gaatjes, tandsteen of aanslag
  • gevoelige tanden
  • een vieze smaak

en wil je weten welke invloed je daar zelf op hebt?

Maak dan een afspraak bij Mondhygiënistenpraktijk Elst voor advies, begeleiding en/of behandeling. Samen met jou kunnen we achterhalen, of misschien juist wel voorkomen, welke factoren bijdragen aan een zo optimaal mogelijk gezond gebit.

Een leven lang een gezond gebit, wie wil dat nu niet?